Foutje, bedankt!
Nivo 2022 - 5
Het beroep van fiscalist is allesbehalve saai. Wekelijks komen er minimaal 40 à 50 interessante uitspraken voorbij. Een mooi voorbeeld daarvan is de laatste uitspraak van de Hoge Raad over Box 3, waarover ik schreef in mijn laatste column “Hoge Raad is het zat!”.
Daarnaast zijn er nog de jaarlijkse belastingwijzigingen en diverse nieuwsmeldingen.
En uiteraard het allerleukst is het adviseren aan klanten.
Een recente nieuwsmelding van Trouw, waar ik van schrok, wil ik u niet onthouden.
Nieuwsmelding Trouw: “Schatkist loopt 520 miljoen mis”.
Twee jaar geleden is een fout ontdekt waarbij de fiscus aan 220.000 belastingplichtigen in de periode 2014 tot 2019 helemaal niet of niet goed een zogenoemde stuitingsbrief heeft verstuurd, waardoor aanslagen verjaarden. Dat meldt Trouw.
Door de fout loopt de schatkist naar schatting 520 miljoen euro mis.
Een stuitingsbrief wordt verstuurd om te voorkomen dat een nog te betalen belastingaanslag na vijf jaar verjaart (lees: vervalt). De dienst meldt de belastingplichtige dan tijdig dat de schuld wel doorloopt en dus niet verjaart.
De oorzaak, zo schrijft de krant, wordt bij de Belastingdienst een ‘onduidelijke verdeling van interne verantwoordelijkheden’ genoemd.
De Belastingdienst probeert sinds december 2020 via een steekproef bij 45.000 van de 220.000 mogelijk verjaarde aanslagen te achterhalen wat er is gebeurd.
In de steekproef wordt ook bekeken of de Belastingdienst na verjaring van de belastingaanslagen niet alsnog tot verrekening of inning ervan is overgegaan. Dat zou namelijk juridisch bezien onrechtmatig zijn.
Bij duizend van de onderzochte aanslagen in de steekproef blijkt de Belastingdienst dat inderdaad wel te hebben gedaan. “Dat was ten onrechte, zegt de Belastingdienst, en dit bedrag is inmiddels “gecorrigeerd, inclusief wettelijke rente”.
Deze maand worden nog eens 1500 aanslagen gecontroleerd op deze fout.
Conclusie
Ik hoop dat de nieuwe staatssecretaris Marnix van Rij de Belastingdienst gaat helpen dit soort fouten te voorkomen.
Dat kan hij doen door eens echt alles op alles te zetten voor een modern en goed functionerend ict-systeem en dat binnen (max) 2 jaar vanaf nu. Dan kunnen dit soort menselijke errors worden voorkomen.
Het ict-systeem is zwaar verouderd en kan zelfs simpele aanpassingen nauwelijks meer aan.
Maar aanpassingen zullen er blijven komen. Dus opmerkingen dat wetswijzigingen of aanpassingen niet kunnen omdat het ict-systeem het niet aan kan, moeten echt tot het verleden gaan behoren. Dat kan echt niet meer. We leven inmiddels in 2022 en vliegen binnenkort naar Mars….