X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

BOX 3 (deel VIII): HOGE RAAD IN DRIJFZAND

Nivo 2024 - 14

Box 3 is na het befaamde “Kerstarrest 2021” nu al jaren hét meest besproken fiscale onderwerp. En het blijft maar aanmodderen in Box 3 totdat de nieuwe Box 3 wet er (hopelijk) in 2027 zal zijn. In de tussentijd zitten we met smart te wachten op het aangekondigde “Paasarrest”, zijnde een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad over het geboden rechtsherstel Box 3 en de huidige Overbruggingswet Box 3 (periode 2023 – 2026). Maar wat blijkt, niet alleen Box 3 zit vast in het drijfzand, ook de Hoge Raad zit vast in het drijfzand en heeft meer tijd nodig om eruit te komen. 

Uitstel “Paasarrest” Hoge Raad

De Hoge Raad stelt zijn uitspraak, waar iedereen met smart naar uitkeek, uit tot tenminste augustus 2024. Dat meldt het FD.
Hierdoor blijft onzekerheid bestaan over mogelijke miljardentegenvallers voor de overheid en blijven belastingplichtige langer in onzekerheid over hun belastingaanslagen.

Met deze uitspraak gaat aardig wat geld gemoeid. Als bezwaarmakers volledig gecompenseerd moeten worden op basis van werkelijke behaalde rendementen, kan dit de schatkist € 4 miljard kosten. Het ministerie van Financiën hoopt ook duidelijkheid te krijgen over niet-bezwaarmakers, wat mogelijk nog eens € 4 miljard kan kosten.

In september 2023 gaf de advocaat-generaal Peter Wattel reeds aan dat de Wet Rechtsherstel Box 3 nog steeds het discriminatieverbod en het eigendomsrecht schendt voor bezitters van ander vermogen dan spaargeld. Dit omdat deze nog immer gebaseerd is op aannames, oftewel forfaits die niet passend genoeg (kunnen) zijn. 

Conclusie

De Hoge Raad heeft de uitspraak uitgesteld zonder reden. 
De uitspraak zal, naar men verwacht, nu samen gaan vallen met de begrotingsonderhandelingen voor 2025. 

Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal Wattel volgt, zal dat flinke financiële opdonders geven voor de begroting.

De afscheid nemende Prof. Peter Essers gaf onlangs nog in een interview van het FD het volgende aan: 
“Als de Raad trouw blijft aan het Kerstarrest keurt hij het rechtsherstel en de tijdelijke heffing af. Maar het is niet uit te sluiten dat de Raad opnieuw omgaat, want hij heeft gezien hoeveel problemen in de uitvoering het vorige arrest heeft veroorzaakt.”

Eerlijk, ik mag hopen dat de Hoge Raad trouw blijft aan haar fiscale principes en niet om begrotingsaspecten overstag gaat. 
De fiscale wetgever, moet gewoon correcte fiscale wetgeving maken en niet blijven aanmodderen in het drijfzand.

Maar het gegeven dat de Hoge Raad zijn verwachte “Paasarrest” heeft uitgesteld, voorspelt vermoedelijk weinig goeds…. Zucht.

Tip! Als uw rendement over uw box 3 vermogen lager is dan de forfaits, maak bezwaar. Santax kan u daarbij helpen.