X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

Hypotheekrenteaftrek in aangifte IB 2023

Nivo 2024 - 10

Quizvraag: 
Bij welke partner trekt u de hypotheekrente af in uw aangifte inkomstenbelasting? U krijgt van mij 3 mogelijke antwoorden
Antwoord A: Bij de partner die het hoogste inkomen heeft
Antwoord B: Bij de partner die het laagste inkomen heeft
Antwoord C: Misschien wel bij diegene die het laagste inkomen heeft

Maak nu uw keuze.

Het juiste antwoord is: Antwoord C (niet gespiekt toch ?).
Ja, uw leest het goed. Maar is de fiscale wereld dan helemaal gek geworden?
Ja, eigenlijk wel een beetje (veel). 

Maar hoe dan? Vanaf 2023 kunt u slechts nog maar de hypotheekrente aftrekken tegen het laagste tarief (afgerond) van 37%. Dit terwijl het goed kan zijn dat u over uw inkomen wel 49,5% aan inkomstenbelasting betaald.

Maar Sander, klopt dit nou wel? Dus over inkomen wel 49,5% betalen, maar aftrek tegen 37%? Dat kan toch niet waar zijn? Ja, mensen, toch is het echt zo. 
Dat u hier niet bij kunt met uw hoofd, begrijp ik heel goed. Dit valt natuurlijk ook niet uit te leggen. Maar u begrijpt, de staatskas moet natuurlijk wel gevuld worden.

Kortom, als de aftrek nog maar tegen maximaal 37% is. Dan begrijpt u dat het natuurlijk spannend wordt bij welke partner dan de aftrek wordt geplaatst. Misschien wel bij diegene die het laagste inkomen heeft. 

Ik hoor u denken; “dat kan niet waar zijn. Ik begreep nu net dat de fiscale wetgeving is veranderd en aftrek slechts nog tegen 37% is, maar dan plaats je de aftrek toch altijd nog bij de partner die het hoogste inkomen heeft.”
Helaas, het antwoord daarop: Dat hangt er dus vanaf.

Maar waar dan vanaf? Helaas, dat ga ik u allemaal niet uitleggen. 
Dit is te technisch namelijk. Ik vind het nog knap dat u mij tot nu toe nog kon volgen. 
Maar de tip die ik u kan geven is dat dit vooral speelt bij (fiscale) partners met scheef verdeelde inkomens (dus hoog en laag inkomen). Daar loont het dus extra de moeite om bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting over 2023 goed te (laten) controleren bij welke partner de aftrek inzake de eigen woning het meeste voordeel oplevert.
En geloof me: Het kan zelfs vele honderden tot soms wel duizend euro’s verschil uitmaken. 

Voor mensen boven de AOW-leeftijd is het helemaal moeilijk. Daar kunnen de verschillen, zowel in positieve als negatieve zin, ver uiteenlopen. Dat komt met name door een extra tariefschijf in box 1 en de ouderenkorting die van invloed kan zijn.

Conclusie

De tip die ik u kan geven. Laat uw aangifte inkomstenbelasting 2023 hierop controleren. Of nog beter laat uw aangifte door een specialist opstellen. 
Uiteraard bent u van harte welkom als klant bij Santax. 

U kunt er van op aan dat wij altijd het maximale er voor u uithalen.

Tot over twee weken!