SCHIJNZELFSTANDIGE
NIVO 2024 - 37
Uit recent onderzoek van de bank KNAB maakt ruim een derde van de zzp'ers in Nederland zich zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst.
Knab heeft onderzoek gedaan onder meer dan 3000 zzp'ers, klanten en niet-klanten van de onlinebank.
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer handhaven en controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Jarenlang gebeurde deze controle niet, maar volgens het kabinet ontstaan er te veel schijnconstructies. Bedrijven huren dan zelfstandigen in voor werk dat eigenlijk door een werknemer zou moeten worden gedaan.
Maar volgens Knab zitten veel zzp'ers helemaal niet te wachten op dit overheidsingrijpen. Vooral zzp'ers met kantoorfuncties en zzp'ers met een hoge omzet vrezen dat hun zelfstandige status onder druk komt te staan.
Het aantal zzp'ers is de laatste jaren fors toegenomen in Nederland. De Kamer van Koophandel meldde eerder dit jaar dat hun aantal in tien jaar met 85 procent is gestegen. In 2014 telde Nederland ongeveer 875.000 zzp'ers. Inmiddels zijn dit er meer dan 1,6 miljoen.
Van de zzp'ers verwacht 13 procent als schijnzelfstandige te worden aangemerkt zodra de Belastingdienst begint met handhaven van de wet. Die percentages liggen het hoogst binnen de sectoren overheid, IT en media en communicatie. Zzp'ers binnen die sectoren werken vaak langdurig aan één opdracht en velen zijn voor hun inkomen afhankelijk van één opdrachtgever. Slechts 30 procent zou een baan in loondienst willen als zij hun huidige zzp-werk moeten staken.
Bron: ANP
Conclusie
Wat ik begreep heeft de Belastingdienst momenteel een team van 60 mensen hiervoor gereed staan. De verwachting is toch wel dat er gehandhaafd gaat worden en er dus ook correcties zullen gaan volgen, tenzij de VVD toch nog het een en ander voor elkaar krijgt. De VVD maakt zich namelijk momenteel sterk voor de zzp’ers.
Naast bovengenoemde sectoren worden ook genoemd de zzp’ers in de zorg en de zzp’ers in de bouw. Ook daar werken zzp’ers vaak langdurig voor één opdrachtgever.
Vaak wordt gedacht als ik maar 3 opdrachtgevers heb, dan hoef ik niet bevreesd te zijn. Dit is oude wetgeving van de zogenaamde ‘VAR-tijdperk’.
Maar die VAR wetgeving is juist achterhaald door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Men kan dus niet meer 100% leunen op dit “oude gedachtegoed”.
Kortom, of iemand wel of niet voldoet als zzp’er wordt getoetst aan de feitelijke situatie. Is de opdracht van de zzp’er meer een ‘loondienstverbandopdracht’ of daadwerkelijk een overeenkomst van opdracht?
Dat is de hamvraag.
Tot over twee weken!