Belastingplan 2022 is saai
Nivo 2021 - 39
Op Prinsjesdag 2021 heeft het ademissionaire kabinet de miljoenennota gepresenteerd en de belastingplanstukken aangeboden aan de Tweede Kamer. Zoals u van mij elk jaar gewend bent, zet ik de belangrijkste voorgestelde wijzigingen in het Belastingplan 2022 voor u op een rij. Om u niet langer in spanning te houden, verklap ik reeds te uitkomst.
Het Belastingplan 2022 is (bijzonder) saai.
De belangrijkste aangekondigde maatregelen en wijzigingen:
Thuiswerken
Ook na de coronacrisis kiezen sommige werknemers ervoor om thuis te blijven werken en maken hierover afspraken met hun werkgever. Per 1 januari 2022 is er de mogelijkheid om een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding te geven van max. € 2 per dag, dit voor bijvoorbeeld koffie en verwarming.
Eigen woning 2022
De eigenwoningregeling wordt op drie onderdelen technisch aangepast c.q. verduidelijkt.
Onbedoelde effecten van de huidige regelgeving voor partners die samen een woning kopen waarbij één van beide zelf al een koopwoning had, moeten met deze wijzigingen worden weggenomen.
Overdrachtsbelasting
In 2022 zien de tarieven voor de overdrachtsbelasting er zo uit:
Woning (hoofdverblijf) Overige onroerende zaken
Starter (18-35 jaar) 0% 8%
Niet-starter (vanaf 35 jaar) 2% 8%
Starters in de leeftijd tussen de 18 en 35 jaar betalen de komende 4 jaar geen overdrachtsbelasting als ze een woning kopen die dient als hoofdverblijf.
Met deze regeling wil het kabinet de starters op de woningmarkt tegemoet komen.
Vanaf 1 januari 2022 betalen woningcorporaties of projectontwikkelaars die ‘verkoop onder voorwaarden (VoV)’-woningen terugkopen van particulieren, geen overdrachtsbelasting meer (was dit jaar: 8%). Zo kunnen VoV-woningen met korting aan starters en mensen met een lager middeninkomen worden verkocht.
Milieumaatregelen
In totaal wordt er 6,8 miljard euro uitgegeven aan milieumaatregelen. Aan onder andere:
- 600 miljoen euro subsidie voor elektrische auto’s. Het kabinet blijft hiermee de verkoop van emissievrije auto’s stimuleren. De korting op de bijtelling auto van de zaak blijft t/m 2025 behouden. De maximale waarde van de auto waarover de lage bijtelling geldt wordt wel verlaagd.
- Steunpercentages van de Milieu investeringsaftrek (MIA) worden vanaf 1 januari 2022 verhoogd van 13,5%, 27% en 36% naar respectievelijk 27%, 36% en 45%. Hierdoor kunnen bedrijven meer kosten van hun fiscale winst aftrekken en worden zij gestimuleerd om te investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Om welke bedrijfsmiddelen het hier gaat, kan men jaarlijks checken in de zogenaamde “Milieulijst”.
Doorbetaald ouderschapsverlof en een korting op de inkomensafhankelijke combinatiekorting
Per 2 augustus 2022 krijgen ouders 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Om de kosten hiervan deels te compenseren, wordt het maximumbedrag van de inkomensafhankelijke combinatiekorting vanaf 2022 met € 318 per jaar verlaagd.
Aandelenopties
Ondernemers bieden medewerkers soms aandelenopties aan i.p.v. loon. Dit is bijvoorbeeld aan de orde wanneer je als onderneming niet genoeg geld hebt om een passend salaris te betalen. Over de aandelenopties moet belasting worden betaald, aangezien het een vorm van loon is. Vanaf 1 januari 2022 wordt deze belasting pas geheven als de aandelen verhandelbaar zijn en er dus geld beschikbaar komt. Eerder werd belasting reeds geheven wanneer opties daadwerkelijk werden omgezet in aandelen.
Belastingontwijking
De aanpak van belastingontwijking is en blijft een prioriteit van het kabinet. Reeds ingevoerde maatregelen worden aangepast en een nieuw wetsvoorstel voor de aanpak van internationale mismatches is ingediend.
Bron: Belastingplan 2022 (Rijksoverheid)
Conclusie
Het Belastingplan 2022 is saai.
De “heette” onderwerpen zoals de steeds ingewikkeldere regels omtrent de eigen woning en de al jaren te zware box 3 heffing worden wederom “vermeden” in de belastingplannen. Het valt misschien te begrijpen met een demissionair kabinet. Maar zo schiet het echt niet op!
Verder is het toverwoord “budgetneutraal”. Een mooi voorbeeld hiervan is de doorbetaling van de 9 weken ouderschapsverlof. Dat klinkt goed. Maar dat wordt bekostigd uit de daling van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).
Een echte sigaar uit eigen doos dus.