X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

VAN VRIJMIBO NAAR QUARANTAINEBORREL

Santip juli - 2021

Nu het coronavirus op zijn einde lijkt te lopen (wij hopen net zo hard als u), lijken échte VrijMibo’s langzaamaan weer een feit te worden. Geen digitale borrels meer, maar gewoon samen met collega’s op kantoor of op het terras. Omdat dit de afgelopen maanden niet mogelijk was, kozen vele werkgevers ervoor om hun werknemers op een andere manier tegemoet te komen. Zo werden er borrelpakketen met hapjes en drankjes verstuurd, die gezamenlijk werden genuttigd van achter de laptop.

Hoe zit het met de gevolgen voor de werkkostenregeling? De Belastingdienst geeft antwoord.

Voor de werknemers is een dergelijk borrelpakket loon in natura. Wijst de werkgever het borrelpakket als eindheffingsloon, dan valt het onder de vrije ruimte. Bij overschrijding van de vrije ruimte is de werkgever 80% eindheffing verschuldigd. Het borrelpakket valt niet onder een gerichte vrijstelling.

Nihil waardering is ook niet van toepassing. De nihil waardering is bedoeld voor consumpties op de werkplek en het borrelpakket thuis nuttigen valt hier niet onder. De werkplek thuis voldoet namelijk niet aan het begrip werkplek. Er geldt echter één uitzondering:

De werkruimte thuis is alleen een werkplek als werkgever en werknemer voldoen aan de volgende eisen:
1.    De ruimte is een zelfstandig gedeelte van de woning: de woning heeft bijv. eigen sanitair.
2.    Er sprake is van een zakelijke huurovereenkomst tussen de werkgever en werknemer, waardoor alleen de werkgever over de ruimte beschikt.
3.    De werknemer werkt in die ruimte.
Wordt aan alle drie de voorwaarden voldaan? Dan is de werkruimte thuis een werkplek voor de werknemer. Er geldt dan dus wel een nihil waardering voor het borrelpakket.

Verzending
De verzendkosten van het borrelpakket zijn onderdeel van de waarde van het pakket. De waarde van het borrelpakket inclusief verzendkosten komt ten laste van de vrije ruimte als de werkgever dit aanwijst als eindheffingsloon.

Verstrekt u als werkgever naast andere verstrekkingen regelmatig een leuke borrelbox of lunchbox? Vergeet dan niet te checken of u binnne de vrije ruimte blijft. De verwachting is overigens dat deze vrije ruimte ook voor 2021 wordt uitgebreid. Wij houden u op de hoogte.

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van bovenstaande? Wij komen graag met u in contact.