X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

LET OP ONDERNEMERS: FISCUS TREKT BETALINGSREGELING CORONABELASTINGSCHULDEN IN

Artikel juli - 2023

De Belastingdienst stuurt in de maand juli een brief aan ondernemers die al langer niet meer voldoen aan de voorwaarden van het bijzonder uitstel voor belastingschulden, die in coronatijd zijn opgebouwd. In de brief staat dat de betalingsregeling wordt ingetrokken. De datum voor deze brief is 15 augustus 2023, maar ondernemers krijgen de brief eerder, zodat zij een maand de tijd hebben om actie te ondernemen.

De brief is bedoeld voor ondernemers die niet langer meer voldeden aan de voorwaarden van het bijzonder uitstel, om één van de volgende redenen:

  • Zij hebben sinds 1 oktober 2022 niet voldaan aan al hun nieuwe betalingsverplichtingen.
  • Zij hebben sinds 1 oktober 2022 de termijnen van de betalingsregeling niet op tijd betaald.
  • Zij lopen achter met hun betalingsverplichtingen vanaf 1 oktober 2022 én met de termijnen van de betalingsregeling.

De Belastingdienst heeft de ondernemer verschillende brieven gestuurd waarin ondernemers hierop zijn gewezen. De ondernemer heeft de betalingsachterstand(en) daarna niet ingehaald, heeft de Belastingdienst niet gevraagd om de betalingsregeling aan te passen en heeft ook geen verzoek om schuldsanering gedaan. De Belastingdienst is daarom van plan de betalingsregeling in te trekken. Met deze brief laat de Belastingdienst dat de ondernemer officieel weten.

Trekt de Belastingdienst de betalingsregeling bijzonder uitstel in? Dan moet de ondernemer alle (naheffings-)aanslagen die onder het bijzonder uitstel vallen in één keer betalen, plus eventuele kosten. Dit moet gedaan worden vóór 29 augustus 2023.

Wat kunnen ondernemers nog doen om te voorkomen dat de belastingsregeling wordt ingetrokken?

  • Bellen met de BelastingTelefoon: 0800-0543.
  • De betalingsregeling aanpassen. Let op: zorg ervoor dat in elk geval nieuwe betalingsverplichtingen vanaf 1 oktober 2022 inlopen. Alleen dan kunnen 1 of meer aanpassingen van de betalingsregeling bijzonder uitstel worden aangevraagd.
  • In beroep gaan tegen de beslissing van het intrekken van de betalingsregeling door een brief te sturen naar de Belastingdienst. Deze moet bij de Belastingdienst binnen zijn vóór 25 augustus 2023.