X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

Val kabinet

Nivo 2023 - 29

Veel mensen zijn blij met de val van het kabinet. Het moet in hun ogen nu echt anders gaan. Eerlijk, ik geloof er niks van. Wat ik spijtig vind aan de val van het kabinet is dat onze staatssecretaris Marnix van Rij ermee stopt na zijn demissionaire periode. Hij gaat niet voor een 2e periode in een nieuw kabinet. En dat is jammer. De fiscale wetgeving is zodanig ingewikkeld en op onderdelen niet doelmatig, dat alleen een fiscaal deskundig bewindspersoon voor vereenvoudiging en verbetering kan zorgdragen.
Deze wens ligt er al jaren in de politiek. Marnix van Rij was hier reeds mee gestart en in mijn ogen ook de beste bewindspersoon ervoor.

Gevolgen val kabinet

U voelt wel aan waar ik naar toe wil met mijn column. Het stoppen van een dergelijke kopman zal de boel fors gaan vertragen. Natuurlijk zijn er andere geschikte kandidaten, maar het verleden heeft uitgewezen dat er ook mindere goden aangesteld waren als staatssecretaris van financiën. Kortom, het is dus weer afwachten en hopen op een geschikt bewindspersoon.

De gewenste vereenvoudiging en doelmatigere wetgeving zal wederom jaren op zich laten wachten. En dat is niet goed.

Want, zoals u weet zal een demissionaire staatssecretaris alleen “op de tent passen”. Hij zal belangrijke nieuwe fiscale besluitvorming over laten aan een nieuw kabinet. En dat laat, naar verwachting, lang op zich wachten. De verkiezingen zijn pas 22 november 2023 en de vorige kabinetsformatie duurde 299 dagen (bijna 1 jaar). Kortom, voordat er belangrijke fiscale besluitvorming weer zal worden genomen, kijken we al naar het jaar 2025!

Om uw een voorbeeld geven van een aantal belangrijke fiscale topics (niet limitatief):

 1. Aanpassing Box 3 wetgeving. Momenteel geldt de zogenaamde Overbruggingswet Box 3, in 1e instantie bedoeld voor de jaren 2023 t/m 2025, vervolgens verlengd t/m 2026. En met de val van het kabinet verlengd tot……?????
 2. De verfijning van de Overbruggingswet Box 3. Marnix van Rij wilde de overbruggingswet nader verfijnen (zie mijn column BOX 3: Drijfzand (IV) op www.santax.nl). De huidige Overbruggingswet pakt in sommige gevallen te ruw uit, vandaar de beoogde verfijning. De vraag is of Van Rij dit nog doorzet. Ik heb mijn twijfels.
 3. De fiscale rechters vinden de Overbruggingswet Box 3 niet het juiste rechtsherstel geven naar aanleiding van het bekende Kerstarrest 2021 van de Hoge Raad (zie mijn column BOX 3: DRIJFZAND (deel VI) op www.santax.nl). Kortom, dan zijn er nu maatregelen nodig maar die laten waarschijnlijk op zich wachten. Ik geef het u alvast mee. Ik verwacht op dit onderwerp fiscale chaos. Zoals eerder aangegeven, liggen er 500.000 bezwaarschriften bij de Belastingdienst over deze problematiek.
 4. De fiscale bedrijfsopvolgingsregeling (afgekort BOR) stond op punt om aangepast te gaan worden. Dit is een zeer belangrijke fiscale regeling voor ondernemers. Ik kan me niet voorstellen dat Van Rij deze aanpassingen gaat doorzetten in zijn demissionaire rol.
 5. Doelmatiger maken van fiscale wetgeving. Denk hierbij dat meer werken ook financieel loont. Gaat niet gebeuren.
 6. Het herzien van het toeslagenstelsel. Is een nog complexer onderwerp en behoort zeker tot de uit te stellen topics.
 7. Op orde krijgen van ICT fiscus. Zal het ooit nog lukken??

Conclusie

Beste mensen, ik kan nog de lijst nog zeker ver 3-voudigen met belangrijke fiscale topics die aangepakt zouden moeten worden.
Fiscaal ben ik dus zeker niet gelukkig met de val van het kabinet. En het is maar de vraag of het nieuwe kabinet het in de ogen van de burger beter zal gaan doen.

Kort gezegd, kunnen we eigenlijk stellen dat er tot 2025 fiscaal bezien zeer weinig tot niets zal gaan wijzigen waardoor oplossingen zullen uitblijven.
En dat is niet goed.
En daarnaast verwacht ik ook echt behoorlijke fiscale chaos met betrekking tot Box 3. Misschien dat Marnix van Rij ook zijn (Box 3-)zegeningen heeft geteld bij zijn besluit om niet door te gaan. We zullen er hoogstwaarschijnlijk nooit achter komen.

Functievereisten van de nieuwe staatssecretaris van Financiën kan ik u wel alvast geven:

 • Extreem goede fiscalist
 • Extreem stressbestendig
 • Charismatisch
 • Uitkunnen met 4 uur slapen per nacht.
 • 7-daagse werkweek
 • Fantastische partner thuisfront. Werk gaat vóór de partner (vroeger zou ik zeggen voor het meisje)

Beloning staatssecretaris van Financiën?
Laten we eens afspreken dat de baas die gaat over BV-Nederland meer mag verdienen dan € 169.014 per jaar. Ik ben er van overtuigd dat dat zeker een positief effect zal hebben bij het vinden van de meest geschikte kandidaat.
Waarbij de zoekopdracht luidt: “Op zoek naar de speld in de hooiberg”

Tot slot wil ik Marnix bedanken voor zijn huidige inbreng. En ik hoop stilletjes dat hij nog terug wil komen op zijn besluit.

Ook ik ga met zomerreces. Ik wens u allen veel vakantieplezier.
Mijn 1e volgende column zal er weer zijn op 13 september 2023.
Tot dan!