X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

SCHIJNZELFSTANDIGE, DEEL II

NIVO 2024 - 46

Het is bijna zover. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op zogenaamde ‘Schijnzelfstandigen’. Ik merk dat het onderwerp veel onrust veroorzaakt bij zzp’ers. Ben ik misschien toch een schijnzelfstandige?
Maar ook opdrachtgevers zijn nerveus. Verstrek ik nou een opdracht aan een schijnzelfstandige of aan een echte zzp’er? 
Kortom, het houdt de gemoederen flink bezig. 

Publicatie “Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties Beslis- en afwegingskader”

Op 1 november jl heeft de Belastingdienst een publicatie uitgebracht. De publicatie heet “Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties Beslis- en afwegingskader”. 
Deze is eenvoudig te downloaden van het internet. 

In de toelichting lees je meer over de feiten en omstandigheden die een rol spelen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het gaat dan om feiten en omstandigheden uit het bekende Deliveroo-arrest.
In de toelichting staat ook hoe je deze feiten en omstandigheden moet interpreteren: wanneer wijzen ze op werken in loondienst (en dus op een arbeidsovereenkomst) en wanneer op werken als zzp’er?

Mijns inziens is dit een fijn document voor zzp’ers om te bespreken met hun eigen adviseur. Het geeft echt beduidend meer info in simpelere bewoording dan tot voor kort over het onderwerp is verstrekt. En handzaam bij elkaar. 

BV oprichten?

Een momenteel veel gehoord geluid is: “richt een B.V. op en ga daar in dienst van, dan heb je geen last van de risico’s van schijnzelfstandigheid”. 
HeadFirst Group heeft hier recent onderstaande publicatie over verstrekt.  

De HR-dienstverlener wijst er echter op dat deze dga-constructie geen oplossing biedt voor schijnzelfstandigheid.
Ter verklaring geeft HeadFirst de volgende redenering. De Belastingdienst kent het begrip ‘zzp’ niet; fiscaal gezien wordt een zelfstandige zonder personeel gezien als een eenmanszaak (IB-ondernemer) of een besloten vennootschap (bv). 
Bij een eenmanszaak is de ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Bij een bv blijft deze aansprakelijkheid in beginsel bij de bv zelf en niet bij de bestuurders of aandeelhouders. 

De Belastingdienst beoordeelt echter de aard van de arbeidsrelatie, ongeacht de juridische vorm. Het feit dat iemand via een bv werkt betekent niet automatisch dat er geen sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid. Het draait uiteindelijk om de ‘feiten en omstandigheden bij de uitvoering van de werkzaamheden’. De praktische situatie is leidend, waardoor het van belang is om je daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer te gedragen.
Bron: HeadFirst

Conclusie

Mijn advies is, toets met je eigen adviseur of je echt als zzp’er kan/mag worden bestempeld of niet. En gebruik daarvoor onder meer de hiervoor publicatie van de Belastingdienst. Dat zal ongetwijfeld meer duidelijkheid geven. 

Succes.