X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

BOX 3 – GEEN COMPENSATIE VOOR NIET TIJDIGE BEZWAARMAKERS

Nivo 2022 - 37

De 60.000 tijdige bezwaarmakers krijgen rechtsherstel. Evenals de trage aangifte-indiener met box 3 vermogen. Die profiteert ook van de rechtsherstelregeling als de aanslag over een oud jaar, bijvoorbeeld 2019, nog niet definitief vaststond. Feitelijk wordt diegene beloond voor zijn traagheid.
De wereld op zijn kop. Maar hoe zit het met de burger die wel op tijd zijn aangifte doet, maar geen bezwaar heeft ingediend?
Het gaat hier om circa 1,5 miljoen Nederlanders. Geen kleine groep.

 
GEEN COMPENSATIE

Tijdens het afgelopen Volendammer kermisweekend lekte uit dat spaarders die niet op tijd bezwaar maakten tegen de belasting op hun vermogen in box 3, niets terug krijgen. Als die groep ook een compensatie zou ontvangen, betekende dat nog eens 4 miljard extra aan overheidsuitgaven. Het kabinet vindt dat financieel onverantwoord rekening houdend met de andere problemen, zoals de oplopende inflatie, een dreigende energiecrisis, etc.

De kansen voor niet-bezwaarmakers waren overigens al fors geslonken nadat de Hoge Raad in mei dit jaar had geoordeeld dat zij geen recht hebben op compensatie. Wie geen bezwaar had gemaakt over de jaren 2017 - 2020 was daardoor volledig afhankelijk van de politiek. En dat antwoord is nu ook bekend: geen compensatie

Conclusie

Ik heb in eerdere columns deze uitkomst reeds voorspeld.
Er liggen teveel heikele punten op tafel. De politiek voelt dat ook.

Kan de spaarder die niet tijdig bezwaar heeft ingediend dan helemaal niets?
Ik wijs u op een column die ik laatst las van Angelique Perdaems “box 3- doorbreek de formele rechtskracht”. Het civiele recht biedt volgens haar mogelijk een oplossing.

Maar bezint eer ge begint. U zult diepe zakken nodig hebben en een lange adem.
En de uitkomst is immer onzeker. Recht is zeker niet altijd Recht.