X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

NIEUWE REGELING BETAALD OUDERSCHAPSVERLOF

Santip mei - 2022

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders en verzorgers een uitkering krijgen voor het opnemen van ouderschapsverlof, vanaf die datum treedt de wet betaald ouderschapsverlof in werking. Ouders krijgen straks gedurende 9 weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind. In totaal kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen, maar de overige 17 weken zijn onbetaald.

Ook een directeur-grootaandeelhouders, een alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp kan een uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen bij het UWV. Let op! Anders dan iemand in loondienst, is de uitkering in deze situaties gebaseerd op 70% van het wettelijk minimumloon voor 21 jaar en ouder. En op het gemiddeld aantal uren dat de aanvrager werkt per week.

Het betaald ouderschapsverlof is een WAZO-uitkering en wordt achteraf na opname van het verlof (in delen) aangevraagd en betaald. UWV betaalt de uitkering betaald ouderschapsverlof in maximaal 3 delen.

Naast de nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof, zijn er nog andere vormen van verlof rondom de geboorte van een kind. Even op een rij: zwangerschapsverlof, calamiteitenverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof en (betaald) ouderschapsverlof. Het verschilt per soort verlof, hoe lang en wanneer deze mag worden opgenomen, wie er moet betalen en welk percentage van het loon. Zorg dat je goed geïnformeerd bent/wordt wanneer je werknemer om verlof vraagt.

Meer info/bronnen:

UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/betaald-ouderschapsverlof/detail/wat-is-betaald-ouderschapsverlof
Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderschapsverlof/invoering-van-2-maanden-betaald-ouderschapsverlof
Artikel: https://www.accountancyvanmorgen.nl/2022/03/22/nieuwe-regeling-betaald-ouderschapsverlof-vragen-en-antwoorden/