X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

Lagere hypotheek door private lease

Nivo 2022 - 1

Allereerst de beste wensen voor 2022. Hopende dat 2022 een ‘normaler’
jaar mag worden. Dan mijn onderwerp voor deze keer. Private lease!
Een nog immer behoorlijk nieuw fenomeen voor de consument. De introductie om een privéauto als consument te leasen begon vanaf 2014. En het heeft een enorme vlucht genomen. Maar niet alleen auto’s worden privé geleased. Je kan het zo gek niet bedenken of het valt als consument wel te (private) leasen. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. 4 of 5 honderd euro per maand en je rijdt ‘all-in’ in een gloednieuwe auto. Je hoeft alleen nog te tanken. Toch schuilen er adders onder het gras.

 

Private lease heeft impact op maximale hoogte hypotheekbedrag

Waakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen over de groeiende markt van private lease en wil dat deze sector onder wettelijk toezicht komt. Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat huizenkopers beter beschermd moeten.

Auto’s, wasmachines, fietsen, koelkasten: steeds vaker leasen mensen hun spullen in plaats van te kopen. En dat is een financieel risico voor consumenten, zo stelt de AFM vast.

Want bij private lease is niet de volledige Wet op financieel toezicht (Wft) van toepassing. Zo vallen een kredietwaardigheidstoets, registratie bij Bureau Kredietregistratie (BKR) en transparantie over kosten en voorwaarden niet onder het toezicht, zo schrijft de krant.

De regels rond hypotheekverstrekking en private lease worden per 1 januari 2022 een stuk strenger. Dat kan aanzienlijke gevolgen hebben bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek of verhoging van de bestaande hypotheek.

Wie bijvoorbeeld een auto private leaset voor een totaalbedrag van € 15.000 met een looptijd van 3 jaar kan dit jaar nog maximaal € 328.224 aan hypotheek krijgen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Na 1 januari 2022 bedraagt de maximale hypotheek in deze situatie € 294.599 en per 1 april daalt dit bedrag naar € 229.829.
Zonder een private leasecontract is het maximale hypotheekbedrag in dit voorbeeld
€ 414.789. Alleen al door de financiële verplichtingen van private lease daalt de maximale hypotheek vanaf april met bijna € 185.000.

Bron: Telegraaf

 

Conclusie

Uit het persbericht van de Telegraaf blijkt niet met welk inkomen er is gerekend in het bovenstaande voorbeeld voor het bepalen van het hypotheekbedrag.
Voor het inzicht was dat fijn geweest.

Maar de boodschap van de bovenstaande berekening is duidelijk. Welk bedrag je ook kan lenen op jouw inkomen, het zal vanaf 1 januari 2022 verlaagd worden door het feit of jij als consument privé leased. En dat kan nou net jouw droomwens voor het kopen van dat mooie huis dwarsbomen.

Kortom, zorg dat je financiële keuzes in het jaar 2022 weloverwogen maakt.