X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

Laatste Corona-nieuws

NIVO 2020 - 24

In één van mijn vorige columns gaf ik aan hoe (grotere) familiebedrijven tegen de Corona-crisis aankijken. Dit gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door Nyenrode Business University. Zeer recent heeft ook de Kamer van Koophandel (KvK) een peiling uitgevoerd. Hoe hangt de vlag ervoor? En zijn er wellicht wat 1e economische lichtpuntjes te melden? Lees hieronder de uitkomsten van de peiling.

 

Peiling KvK

Het merendeel van de ondernemers in Nederland denkt dat zijn bedrijf de coronacrisis zal overleven, maar een deel vreest de crisis niet te boven te komen. Dat meldde de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van een peiling onder meer dan 1800 ondernemers.

Volgens KvK geven circa zeven op de tien ondernemers aan te verwachten dat het bedrijf de coronacrisis, zeker of waarschijnlijk, zal overleven. Voor de sectoren cultuur, sport en recreatie, detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening ligt dit aandeel iets lager. Ondernemers zeggen bijvoorbeeld voldoende buffers of reserves te hebben opgebouwd, weinig vaste lasten te hebben of overheidssteun te ontvangen.

De resterende drie op de tien ondernemers verwachten waarschijnlijk niet te kunnen overleven of kunnen het nog niet inschatten. Dit komt bijvoorbeeld door de onzekerheid over het binnenhalen van opdrachten of klanten, de duur van de crisis en de omvang van de schulden die niet meer zijn in te halen.

Het KvK meldt verder dat bij acht op de tien ondernemers de coronacrisis tot nu toe vooral een negatieve impact op de financiële situatie heeft gehad. De negatieve impact is het grootst in de horeca, persoonlijke dienstverlening, cultuur, sport en recreatie.

Daarnaast zeggen twee op de tien ondernemers vrijwel geen impact te voelen van de crisis op de financiële situatie en een klein deel spreekt zelfs over een positieve impact. Die wordt het meest ervaren in de bouw, ICT en media en food (o.a. supermarkt). Het gaat dan bijvoorbeeld om het wegvallen van reistijd en lagere kosten bij gelijkblijvende inkomsten.

Bron: KvK

 

Conclusie

Is de info van de Kamer van koophandel ook in lijn met de feitelijke werkelijkheid? Hieronder geef ik u de laatste statistieken omtrent het aantal faillissementen. 

In de eerste 21 weken van dit jaar zijn er 1.575 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Volgens het CBS is er sprake van een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. 

In totaal gingen er de eerste 21 weken zestig bedrijven meer failliet dan in diezelfde periode vorig jaar. In week 21 (18 tot en met 22 mei) zijn 85 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er zeven minder dan in week 20.

In de detailhandel was echter wel een stijging te zien ten opzichte van vorige week. In die sector gingen er negen bedrijven op de fles, drie meer dan de week ervoor. De bouwnijverheid had van alle onderscheiden branches de meeste faillissementen (dertien).  

Uit deze informatie lijkt het op dit moment nog rustig te zijn qua toename van aantal faillissementen. De vraag is of dit stilte voor de storm is of dat (hopelijk) de economische gevolgen toch door de meesten opgevangen kunnen worden. Uit de peiling van de KvK lijkt dit laatste het geval te zijn.

Laten we het hopen. Want hoop doet leven.