X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

Familiebedrijf en Corona

NIVO 2020 - 20

Weer een column over Corona? Ja, maar nu met meer positief nieuws. Vrij recent heeft Nyenrode Business University namelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de coronacrisis voor het familiebedrijf. Ik wil u deze meer dan lezenswaardige uitkomsten niet onthouden.

 

Onderzoek Nyenrode Business University (8 april 2020)

Uit het onderzoek blijkt dat de 270.000 Nederlandse familiebedrijven een omzetverlies in april 2020 verwachten van gemiddeld 40% vergeleken met april 2019.

Voorts verwacht men nu al dat 22% van de vorig jaar winstgevende familiebedrijven over geheel 2020 geen winst of zelfs verlies gaat maken.

Tot zover het slechte nieuws.

Een positief punt uit het onderzoek is dat familiebedrijven er alles aan doen om hun personeel in dienst te houden en dat zij optimistisch zijn over de toekomst.
Zij benutten de crisistijd voor innovaties en het aanpassen van het bedrijfsbeleid.

Voor bijna 64% van de familiebedrijven is het behouden van werkgelegenheid tijdens de coronacrisis zelfs het belangrijkste doel van het bedrijf. Bijna alle eigenaren (92%) van familiebedrijven zullen dan ook eerder afzien van uitbetaling van dividend dan dat zij personeel zullen ontslaan.

De visie van de familiebedrijven is dat zij eerder interen op het eigen vermogen dan dat zij hun personeel ontslaan. Bijna 60% van de familiebedrijven verwacht geen afname van het aantal werknemers vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Wel geven 36% van de familiebedrijven aan dat tijdelijke contracten de komende tijd niet worden verlengd.

Gemiddeld denken familiebedrijven deze coronacrisis 10,3 maanden vol te houden, maar 12% van de familiebedrijven denkt dat zij het maximaal drie maanden volhouden.

Bron: Nyenrode Business University, 8 april 2020

 

Conclusie

Wat duidelijk blijkt, is dat het familiebedrijf zich niet zomaar uit het veld laat slaan door het coronavirus. Het behouden van vast personeel staat zeer hoog op de prioriteitenlijst. Een financiële deuk in hun eigen vermogen oplopen, hebben ze daar zeker voor over.

Mooi om te zien. Ik geloof ook dat dit de kracht is van het familiebedrijf. Wat je geeft, krijg je ook weer terug in de vorm van loyaliteit van de mensen.

Natuurlijk kan het vet op de botten ook snel verdwijnen als de financiële tegenslag te groot is of te lang duurt. Of omdat de laag vet nog niet zo dik was.

Volgens de meest recente info vanuit de Kamer van Koophandel gingen er in april 343 bedrijven en zelfstandige ondernemers failliet. 36%! meer dan in april 2019.
Het laat zich raden dat er een duidelijk verband is met het coronavirus al wil de Kamer van Koophandel zich daarover niet uitlaten.

Hopelijk pakken de 1e aangekondigde verruimingen voldoende goed uit en komen ze op tijd. Zodat het familiebedrijf zich door deze crisis - welke financieel gezien de vorm heeft van een ‘badkuip-curve’ - heen kan worstelen.

‘Keep up the good work’ familiebedrijven!