X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

ENERGIELABEL C (VERVOLG)

Nivo 2022 - 51

In de maand november schreef ik in mijn column “Energie Label C”
dat circa de ‘Helft kantoorgebouwen niet voldoet niet aan energiezuinige norm’. Tijd voor actie dus! Om u nog wat extra stimulans te geven, neem ik u mee in een recente kennisgeving van de Rabobank hierover
.

Kennisgeving Rabobank (Mailmoment Bedrijven, december 2022)

De Rabobank herhaalt in haar berichtgeving nog eens de regels omtrent Energielabel C. Vervolgens geeft de bank een aantal Q&A’s. Zie hieronder.

Ik heb geen energielabel of energielabel D of slechter. Wat zijn de gevolgen?

“Vanaf 1 januari is het verplicht als eigenaar van een kantoorpand om een energielabel te hebben van energielabel C of beter. Als dat niet het geval is, mag het kantoor niet meer als kantoor worden gebruikt en wordt het moeilijk om een zakelijke (her)financiering te krijgen. Het zal per gemeente verschillen hoe er gehandhaafd wordt op bedrijven met geen of een te laag energielabel.”

Ik heb een kantoor met een slecht energielabel, krijg ik nog financiering?

“Bij Rabobank komen klanten met een kantoor alleen in aanmerking voor (her)financiering als het minimaal een geregistreerd energielabel C of beter heeft. Als je nog maatregelen moet nemen of je kantoor wilt laten registreren kijk dan op rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen en kies voor ‘Energielabel C Kantoren’.”

Conclusie

Uit het bovenstaande berichtgeving lijkt dat de Rabobank de voorwaarde van Energielabel C of beter gaat stellen voor het verstrekken van (her)financiering.
Het bericht geeft mij ook wat verwarring. In eerste antwoord staat dat het “moeilijk” wordt om financiering te krijgen. In het tweede antwoord staat dat alleen klanten met minimaal C label in aanmerking komen voor (her)financiering.

Mijn verwachting is dat er meer banken, zo niet alle banken, dergelijke voorwaarden mogelijk gaan stellen aan de verstrekking van (her)financiering.

Kortom, zorg dat u de boel op orde heeft. Zo komt u beslagen ten ijs mocht u een financiering nodig hebben. Tijd voor actie dus!

Dit was mijn laatste column van dit jaar. Ik wens iedereen fijne feestdagen en een goede start van 2023. Tot in het nieuwe jaar.