X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

WE NADEREN HET VAN EINDE 2021: TIJD VOOR WAT EINDEJAARSTIPS!

Santip november - 2021

Het is alweer november en voor we het weten luiden we het jaar weer uit en zitten we in 2022. Hoog tijd dus voor wat eindejaarstips. Hieronder treft u een kleine selectie van zaken die u nog dit jaar kunt oppakken of juist even moet uitstellen tot 2022. Doe er uw voordeel mee. Uiteraard kunt u ons altijd benaderen bij vragen of indien u hulp nodig heeft.

⇒ Een aantal tips

1. Milieu-investering uitstellen tot 2022

De steunpercentages van de Milieu investeringsaftrek (MIA) worden vanaf 1 januari 2022 verhoogd van 13,5%, 27% en 36% naar respectievelijk 27%, 36% en 45%. Hierdoor kunnen bedrijven meer kosten van hun fiscale winst aftrekken en worden zij gestimuleerd om te investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Tip: gezien de stijgende percentages in 2022 is het voor ondernemers aantrekkelijk om nog even te wachten met milieu-investeringen. Op die manier kunnen ondernemers namelijk (extra) profiteren van de MIA!
Let op: zorg er voor dat u de MIA-aanvraag tijdig indient (binnen 3 maanden nadat u de verplichting tot aankoop van het betreffende bedrijfsmiddel bent aangegaan).

2. Voorkom verliesverdamping

Vanaf 2022 mogen B.V.’s hun verliezen onbeperkt verrekenen. Tot nu toe was dit beperkt tot 9 jaar. Ondernemers die nog verliezen hebben openstaan uit 2012 moeten dit jaar nog in actie komen om verliesverdamping tegen te gaan.

Verliezen die vanaf 1 januari 2022 zijn ontstaan of op 31 december 2021 nog verrekenbaar zijn kunnen onbeperkt voorwaarts worden verrekend. De verliesverrekening is per jaar beperkt tot € 1 miljoen vermeerderd met 50% van de winst voor zover die de € 1 miljoen overtreft.

Dreigt uw verrekenbaar verlies uit 2012 te verdampen vanwege een te lage fiscale winst? Ga dan na of dit is te voorkomen. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om een voorziening of fiscale reserve te laten vrijvallen? Of kan een bedrijfsmiddel met stille reserves verkopen aan een gelieerde vennootschap? Hierbij kan van een gewone verkoop ook eventueel sprake zijn van een sale/leaseback.

3. Benut de extra vrije ruimte in 2021: Geef een goed gevuld kerstpakket

Met de tijdelijke coronamaatregel wordt de vrije ruimte in de werkkostenregeling in 2021 opnieuw verruimd. De vrije ruimte stijgt over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom naar 3% (in plaats van 1,7%). Dit betekent dus een maximale extra vrije ruimte van € 5.200.  

Vanwege de tijdelijkheid van de regel is het goed mogelijk dat de vrije ruimte in 2022 weer daalt naar het oude niveau. Maak er daarom dit jaar goed gebruik van en verras uw werknemers met een leuk kerstpakket.

4. Elektrische auto van de zaak kopen? Schaf deze nog in 2021 aan.

Op de bijtelling voor het privégebruik van een in 2021 voor het eerst toegelaten elektrische auto van de zaak mag een korting van 10% worden toegepast. Deze korting is gemaximeerd op € 4.000, mits het gaat om waterstofauto’s.

Als een ondernemer dit jaar nog een elektrische auto koopt en hij daarvan de eerste weggebruiker is, mag hij gedurende 60 maanden na de eerste toelating op de weg de korting van 2021 toepassen. In 2022 daalt deze korting naar 6%, met een maximum van €2.100.

Let op: Een lichte elektrische bestelauto geeft recht op toepassing van de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor categorie I. Een lichte elektrische bestelauto komt tot € 75.500 van het investeringsbedrag in aanmerking voor de MIA. Investeren in een lichte auto kan soms juist beter even wachten tot in 2022. Dan stijgt het percentage van categorie 1 voor de MIA namelijk van 36% naar 45%.

5. Nog schenken aan (klein)kinderen

Uw (klein)kinderen nog verrassen met een schenkingsbedrag? Hoe pakt u dit fiscaal aan?

Jaarlijkse vrijstelling
Als u een geldbedrag wilt schenken aan uw kind, dan mag u jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken.
Tip: in 2021 zijn de jaarlijkse belastingvrije bedragen tijdelijk met
€ 1.000 verhoogd: van € 2.244 naar € 3.244 (kleinkinderen) en van € 5.604 naar € 6.604 (kinderen). Dit is besloten vanwege de coronacrisis. Overweegt u om een schenking te doen aan uw kinderen of kleinkinderen, doe dat dan nog dit jaar.

Wilt u meer schenken dan het vrijgestelde bedrag? Dan is het raadzaam de schenking te splitsen in twee delen. Door de tweede schenking uit te stellen tot 2022, kunt u opnieuw gebruikmaken van de schenkingsvrijsteling.

Eenmalige vrijstellingen
Als uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is, mag de schenkingsvrijstelling eenmalig worden verhoogd tot € 26.881. Als de schenking wordt gebruikt voor aankoop of verbetering van een eigen woning of voor aflossing van een eigenwoningschuld, mag er eenmalig € 105.302 onbelast worden geschonken. Schenkt u meer dan de vrijgestelde bedragen, dan moet uw kind tot € 128.750 10% schenkbelasting betalen en over het meerdere 20%.
Let op: Aan de toepassing van deze verhoogde vrijstellingen zijn voorwaarden verbonden. Laat u zich goed adviseren!