X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

CORONACRISIS: MAATREGELEN VAN BANKEN EN PENSIOENUITVOERDERS (25-03-2020)

De overheid treft verschillende maatregelen om ondernemers en werknemers financieel te ondersteunen gedurende de Coronacrisis. U heeft de regelingen ongetwijfeld voorbij zien komen. Er komt echter ook financiële hulp uit andere gelederen.

Maatregelen van banken

Financieel gezonde bedrijven krijgen van een aantal banken 6 maanden uitstel van aflossing op hun leningen tot 2,5 miljoen euro. Het gaat om klanten van ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank. Met de maatregel willen ze vooral kleine ondernemers wat lucht bieden. De banken melden via de Nederlandse Vereniging van Banken dat ze voldoende gezonde buffers hebben opgebouwd om deze maatregel te nemen.
De banken geven aan dat zij elke aanvraag eerst zullen beoordelen alvorens het uitstel wordt verleend.

De meeste banken bieden ook een tijdelijke betaalpauze aan voor het voldoen van de aflossing op hypotheken of consumptieve leningen (een enkele bank biedt ook een uitstel voor betaling van rente). Elke bank koppelt hier zijn eigen voorwaarden aan.

Let op! U moet zelf contact opnemen met uw bank. De betalingen worden niet vanzelf stil gezet. 
Denkt u in financiële problemen te komen, trek dan tijdig aan de bel bij uw bank. Wees er wel van bewust dat het uitstel van betaling betreft, geen afstel!
 

Maatregelen van pensioenuitvoerders

Pensioenuitvoerders komen ondernemers, die door de coronacrisis in acute problemen komen, zoveel mogelijk tegemoet bij problemen met het betalen van de pensioenpremies. Dit zonder de rechten van werknemers aan te tasten.

Het uitstel bij het innen van de pensioenpremies kan op verschillende manieren; de omvang van de problemen verschilt per sector.
Een werkgever kan een betalingsregeling treffen met zijn pensioenuitvoerder, fondsen en verzekeraars kunnen coulanter zijn met het opeisen van achterstallige premies, of de betalingstermijn voor een hele sector kan worden verlengd.

Vooralsnog gaat het alleen om uitstel van premiebetaling. De opbouw van pensioenrechten van werknemers gaat gewoon door.

Problemen met het betalen van pensioenpremies? Raadpleeg de website van de pensioenuitvoerder en neem zo nodig contact op met het pensioenfonds, je verzekeraar of je financieel adviseur.


Ten slotte

Heeft uw vennootschap betalingsproblemen vergeet u dan vooral niet een melding van betalingsonmacht (Loonheffing en BTW) te doen bij de Belastingdienst en bij uw Pensioenfonds. Dit ter voorkoming van bestuurdersaansprakelijkheid.