X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

Blijf bezwaar maken!

Nivo 2018-22

De nieuwe vermogensrendementsheffing in Box 3 is nog maar net vanaf 2017 ingevoerd en hij ligt al onder vuur. Waar vroeger Box 3 “de pretbox” wordt genoemd, zullen velen onder u de box al enige tijd de box 3 meer ervaren als “de jatbox”.  Dit komt vooral door het lage rendement op uw spaargeld terwijl de belastingheffing daardoor oploopt tot boven de 100%. Met andere woorden, u betaalt meer belasting dan u aan rendement maakt. U teert dus in.

Bezwaren vanaf 2010

Deze bezwaren zijn al vanaf 2010. Er zijn talloze bezwaarprocedures gestart. Maar tot op heden nog nimmer een succes voor de grote massa aan belastingplichtige die bezwaar hebben gemaakt tegen de box 3 heffing. Mocht de Hoge Raad de belastingplichtige hier gelijk in gaan geven, kost het de staat miljarden euro’s.
De fiscale wetgever heeft wel gepoogd om hieraan wat te doen.

De nieuwe vermogensrendementsheffing vanaf 2017

Met ingang van 1 januari 2017 zijn verschillende schijven ingevoerd waarin fictief een splitsing is gemaakt tussen sparen en beleggen en waaraan verschillende rendementen worden toegekend. Uitgangspunt hierbij is dat wanneer belastingplichtigen meer vermogen hebben, ze een groter deel van dit vermogen in beleggingen zullen stoppen waarop een hoger rendement behaald kan worden. Het fictieve rendement is dan ook niet meer standaard de vaste 4%, maar voor het spaardeel is deze lager dan die 4% en voor het beleggingsdeel is deze hoger dan de oude 4%. Naarmate het vermogen groter wordt, wordt de box 3 heffing hoger omdat er vanuit gegaan wordt dat er dan een groter deel van het vermogen belegd wordt waarop een hoger rendement wordt behaald.

Bezwaar maken tegen nieuwe vermogensrendementsheffing 2017

De Bond voor Belastingbetalers gaat een collectieve rechtszaak tegen de vermogensbelasting aanspannen, meldt De Telegraaf.
Sinds de aangifte over 2017 wordt de belasting over vermogen anders berekend. Hoe meer vermogen iemand heeft, hoe meer rendement de fiscus denkt dat diegene maakt en hoe meer belasting er moet worden betaald. Maar volgens Jurgen de Vries van de bond is de nieuwe heffing nog altijd te hoog. ,,Als je een ton spaargeld hebt, rekent de fiscus met een rendement van 2,87 procent. Probeer maar eens een bank te vinden die je zo’n rente geeft."
Het blijft dus een goed idee om mee te profiteren van een mogelijk positief resultaat van de procedure. Als u dat wilt, dient u wel op tijd bezwaar te maken tegen uw aanslag  inkomstenbelasting 2017.

Betaal wel

Het is verstandig om de verschuldigde inkomstenbelasting op aanslag al wel netjes te betalen. Zo voorkomt u dat u later alsnog rente moet voldoen aan de belastingdienst.

Conclusie

De kans op succes blijft natuurlijk klein. Want zoals gezegd er speelt een groot financieel belang. Het moet niet uitmaken. Maar stel je eens voor: “Je zal maar die rechter(s) zijn die vinden dat het welletjes is”. Een ding is zeker, die rechter(s) halen de voorpagina van de Telegraaf.

Anderzijds, blijft het ook een poging van “niet geschoten is altijd mis”.  En mocht de Hoge Raad het toch een keer zat zijn en vinden dat de fiscale wetgever te traag heeft gehandeld dan is dat toch een onverwachte meevaller.

Maar let op!: het is op dit moment nog niet zeker dat de Belastingdienst uw bezwaar aanhoudt in afwachting van het resultaat van de (proef)procedure. Als dat niet het geval is, zult u zelf de bezwaarprocedure moeten voeren.

Tot slot. U weet het al. Santax is hierin gewoon uw partij. Dus kom gezellig langs om collectief bezwaar te gaan maken.