X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

Benut "WKR 2023"

Nivo 2023 - 37

De vakantie is alweer even geleden maar was in één woord “Fantastico” te noemen. 
Wat troffen wij het en met heel leuk gezelschap. 
Vandaar dat we deze keer ook gelijk starten met leuk nieuws.  
 

Benut WKR

De fiscale wetgever heeft gemeend om voor het jaar 2023 werkgevers extra ruimte te bieden in de zogenaamde “vrije ruimte” van de werkkostenregeling (WKR). Met deze verruiming kunnen werkgevers flexibeler inspringen om werknemers tegemoet te komen met onbelaste vergoedingen ter (gedeeltelijke) compensatie voor de gestegen kosten (denk aan duurdere boodschappen, hogere gasrekening, etc). Deze tegemoetkomingen mag in allerlei vorm (geld, goederen, feestjes, etc).
De wetgever heeft de vrije ruimte voor het jaar 2023 verhoogd naar 3% (i.p.v. 1,7%) over de eerste € 400.000 van de loonsom van de werkgever. De vrije ruimte boven de € 400.000 bedraagt 1,18%. 
Vanaf 2024 gaat deze verhoogde 3% terug naar 1,92%.
Een onbelaste vrije ruimte van 3% is fors. Op een loonsom van € 400.000 betreft het maar liefst € 12.000! 
Een vergoeding die zonder enige belastingheffing aan de medewerkers kan worden voldaan. Netto dus! 

Een rondje langs de velden leert dat weinig ondernemers bekend zijn met deze verruiming voor dit jaar. Vandaar dat ik het onderwerp niet onbenut voorbij wilde laten gaan aangezien het jaar 2023 zo weer gepasseerd is. 

Uiteraard geldt “Practice what you preach ”. Vandaar dat mijn collega’s ook getrakteerd zijn. Super leuk om de blijdschap en lol ervan te mogen ervaren.  
Maar ik zeg erbij. Het moet financieel kunnen. Niet elke ondernemer is in staat, hoe graag diegene dat ook zou willen, om een extraatje te kunnen verstrekken. Veel ondernemers kampen nog met het terugbetalen van Corona-overheidssteun. En voor velen helaas zijn die lasten teveel. Momenteel loopt het aantal faillissementen in Nederland weer heel sterk op.
Maar mocht u als werkgever wél de financiële ruimte hebben, doe het dan. Verzin iets leuks. Niet het standaardverhaal door het op de loonstrook erbij te plussen. Nee, doe/verzin iets anders. En betrek zoveel als mogelijk de lokale ondernemers erbij. Dat maakt het extra leuk. 

25 jaar jubileum 

Oh ja, vergat ik het toch bijna te vermelden. Vandaag vier ik mijn 25 jaar jubileum met het schrijven van deze column. Ze zeggen weleens “Times flies when you’re having fun”.