X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

Auto van de zaak en vakantie

Nivo 2022 - 25

Wie durft nog te gaan vliegen met al die ellende op Schiphol?
Dan maar met de auto op vakantie. Dat geeft rust. Maar hoe werkt dat fiscaal als u als werknemer met de auto van de zaak op vakantie gaat? Hieronder ga ik in op een enkele situaties die mogelijk bij u spelen.

Alleen privégebruik tijdens vakantie?

Als u de beschikking heeft over een auto van de zaak, krijgt u met bijtelling te maken als u meer dan 500 km privé rijdt. Let erop dat u deze grens niet overschrijdt. Schiet u er wel overheen, dan betaalt u dus de bijtelling over het hele jaar!

Twee auto's

Wanneer een werknemer over een auto beschikt die niet erg geschikt is voor zijn vakantie, kan een andere auto ter beschikking worden gesteld. In dat geval krijgt hij voor beide auto’s met de bijtelling te maken, want beide staan ter beschikking. Voor de oorspronkelijk ter beschikking gestelde auto zal de bijtelling gelden voor het hele jaar, ervan uitgaande dat deze het hele jaar ter beschikking staat en voor de tweede auto alleen voor de maanden dat deze ter beschikking staat, dus de vakantiemaanden.

Ontkomen?

De werknemer ontkomt alleen aan de bijtelling als hij per auto niet meer dan 500 km privé rijdt, omgerekend naar een jaar vol. Staat de vakantieauto maar één maand ter beschikking? Dan ontkomt de werknemer aan de bijtelling voor die ene maand, als hij de auto niet meer dan 41 km privé gebruikt.

Vervangende auto

Als er tijdens de vakantie van een vervangende auto gebruikt wordt gemaakt, geldt voor beide auto’s de bijtelling over de periode waarop de auto’s ter beschikking staan. Dit is alleen niet zo als er met beide auto’s samen niet meer dan 500 km in het jaar privé wordt gereden. De auto die tijdens de vakantie niet meer wordt gebruikt, moet dan daadwerkelijk niet meer ter beschikking staan, door bijvoorbeeld de sleutels en papieren in te leveren. Zo niet, dan staat de auto nog steeds ter beschikking en geldt gewoon de volle bijtelling.

Alleen auto voor vakantie?

Staat alleen voor de vakantie een auto ter beschikking, dan geldt alleen voor deze periode de bijtelling. Ook nu geldt dat dit alleen niet zo is als er met de auto niet meer dan 500 km privé op jaarbasis wordt gereden. Staat de auto maar één maand ter beschikking, dan geldt weer maximaal 41 km.

Hogere bijtelling

Houd er met name bij de vakantieauto rekening mee dat de inspecteur een hogere bijtelling dan de forfaitaire bijtelling kan toepassen als dit overeenkomt met hoger privégebruik. De werknemer die bijv. voor één maand een auto ter beschikking heeft en hiermee 6.000 km privé rijdt, moet er rekening mee houden dat de inspecteur wellicht een hogere bijtelling toepast. Het privégebruik is dan namelijk dermate hoog dat de waarde ervan niet overeenkomt met de forfaitaire bijtelling over één maand.
De inspecteur heeft in deze de bewijslast, maar dat is aan de hand van brandstoffacturen, kilometerafstanden en digitale hulpmiddelen vaak een koud kunstje.

Conclusie

Zoals u ziet, zijn de fiscale spelregels niet echt simpel. Zorg dus dat u goed geadviseerd bent over uw fiscale situatie.