X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

CRYPTOMUNTEN? DOE ER IETS MEE IN UW AANGIFTE!

Santip maart - 2022

Beleggingen in cryptomunten moet u officieel opgeven bij de Belastingdienst. Veel beleggers laten dit echter na. Zij ontspringen nu nog vaak de dans, maar dat zal waarschijnlijk veranderen.

Wie cryptomunten bezit moet dat opgeven bij de Belastingdienst. Maar niet iedereen doet dat. Sommigen vinden de belasting op digitale munten oneerlijk (de waarde kan per dag flink verschillen), terwijl anderen niet eens weten dat zij de munten moeten opgeven in hun belastingaangifte.

Hoe u er ook tegenaan kijkt, zorg ervoor dat u uw belastingaangiftes op orde hebt, want de fiscus heeft het gemunt op belastingontduikers, zo melden diverse media.

De fiscus heeft momenteel weinig zicht op het vermogen van cryptobezitters. Waar uw spaargeld en beleggingen standaard al vooraf staan ingevuld, is dit bij digitale valuta niet het geval. Het opgeven van uw cryptomunten gaat nu nog op basis van goed vertrouwen.

Nieuwe regelgeving

Maar dat gaat veranderen, zo meldden onder meer het FD en Trouw deze week. De Europese Unie werkt aan nieuwe regels die cryptobrokers verplichten de waarde van de portefeuilles van hun klanten door te geven aan de fiscus.

Het is echter nog niet duidelijk wanneer de nieuwe richtlijnen, die bekend staan als DAC8, worden ingevoerd. Dat kan nog wel even duren, waardoor de fiscus waarschijnlijk pas tegen 2024 daadwerkelijk inzicht heeft in uw cryptoposities.

Dit wil niet zeggen dat u uw cryptomunten tot die tijd alsnog buiten uw aangiftes kunt houden. De fiscus kan namelijk tot vijf jaar terug vorderingen opleggen. Advocaten adviseren daarom om uw cryptovermogen netjes op te geven in uw aangifte over 2021 en om daarnaast ook oude aangiftes te verbeteren.

Inkeerregeling is opgeheven

Voorheen kon u bij de Belastingdienst nog aangeven dat u niet wist dat u iets verkeerds had gedaan of dat u spijt had van het verkeerd invullen van uw aangifte. Dit viel onder de zogenoemde inkeerregeling: u kreeg dan een lagere boete omdat je zelf had aangegeven dat je verkeerd zat. Maar die regeling is opgeheven.

Toch levert het verbeteren van oude aangiftes wel een grotere kans op strafvermindering op, zo meldde Woody Jansen de Lannoy van Jaeger Advocaten aan Trouw. “Daarom zeg ik: stap zelf naar voren."

“Wie zelf naar de fiscus stapt en zijn fouten opbiecht, heeft bij de afhandeling nog wel een streepje voor, zei Jansen de Lannoy in een ander interview met het FD. “In veruit de meeste gevallen wordt een 'deal' gesloten met de Belastingdienst. In deze vaststellingsovereenkomst staat welke bedragen aan heffing, boete en rente moeten worden betaald over de jaren waarin de fiscus navordert.”

Bent u in bezit van cryptovaluta? Zorg dan dat waarde hiervan in uw aangifte IB opgenomen wordt.