X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

HANDHAVING REGISTRATIEPLICHT UBO-REGISTER IS BEGONNEN

Santip mei - 2022

Minister Kaag van Financiën heeft onlangs aangekondigd dat de Belastingdienst gaat handhaven bij bedrijven en instellingen die nog niet hebben voldaan aan de registratieplicht in het UBO-register. Deze handhaving gaat nu ook echt beginnen. Het Bureau Economische Handhaving (onderdeel van de Belastingdienst) laat weten wat er verwacht kan worden.

Het Bureau Economische Handhaving (BEH) controleert onder meer of organisaties hun uiteindelijk belanghebbenden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) op tijd en op de juiste manier inschrijven in het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Organisaties moesten hun UBO’s uiterlijk op 27 maart 2022 inschrijven in het UBO-register.

Als de Kamer van Koophandel na 27 maart 2022 constateert dat een organisatie die in het Handelsregister staat zijn UBO’s nog niet heeft ingeschreven in het UBO-register, geeft de Kamer dit door aan BEH.

BEH gaat in contact met organisaties
Als BEH bericht krijgt over een organisatie van de Kamer van Koophandel, dan stuurt BEH een brief of wordt er gebeld. BEH herinnert er dan aan dat de UBO’s van de organisatie op tijd, juist en volledig moeten worden geregistreerd. Als de UBO’s hierna alsnog op de juiste manier worden geregistreerd, kan een boete worden voorkomen.

Reeds vanaf april 2022 stuurt BEH brieven naar organisaties die hun UBO’s niet hebben ingeschreven in het UBO-register, en die hierover al 2 brieven van de Kamer van Koophandel hebben gekregen. Vanaf de dagtekening van deze brief van BEH, hebben organisaties 2 weken de tijd om de inschrijving in het UBO-register in orde te maken.

Gevolgen van het niet op tijd, onjuist of onvolledig registreren
Als de UBO’s, nadat een brief van BEH is ontvangen, niet binnen 2 weken juist en volledig in het UBO-register zijn ingeschreven, is de organisatie in overtreding. Daarvoor kan BEH een boete of een dwangsom opleggen. Een boete is maximaal € 22.500. Voor een dwangsom geldt geen maximumbedrag.

Of de soep daadwerkelijk zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend, is afwachten. Maar een gewaarschuwde organisatie telt voor 2! Voorkom boetes en gedoe en zorg dat de UBO’s zo snel mogelijk geregistreerd worden.

Bron: KVK en Belastingdienst